Mednarodni dan žena 8. marec Skozi Zgodovino

Mednarodni dan žena: Zgodovina in Pomembne Ženske

Mednarodni dan žena 

Mednarodni dan žena, ki ga praznujemo 8. marca, je pomemben praznik, posvečen ženskam po vsem svetu. Ta dan izpostavlja dosežke žensk na področju politike, kulture, gospodarstva in družbe. Poglejmo si zgodovino tega praznika in spoznajmo nekatere najpomembnejše ženske, ki so pustile pečat v boju za enakopravnost.

Zgodovina Mednarodnega dneva žena

Zgodovina Mednarodnega dneva žena sega v začetek 20. stoletja. Prva prizadevanja za boljše delovne razmere in politične pravice žensk so se začela po svetu. Ključni dogodki so vplivali na ustanovitev tega praznika:

  1. Stavka v New Yorku (1908):

    Leta 1908 so ženske, zaposlene v tekstilni industriji v New Yorku, prvič stavkale. Protestirale so proti slabim delovnim pogojem, nizkim plačam in dolgim delovnim uram. Ta dogodek je postal simbol boja za pravice žensk.

  2. Pobuda Clara Zetkin (1910):

    Nemška feministka in socialistka Clara Zetkin je leta 1910 na Drugi mednarodni konferenci delovnih žensk v Kopenhagnu predlagala ustanovitev Mednarodnega dneva žena. Idejo je soglasno sprejelo več kot 100 žensk iz različnih držav.

  3. Prvo praznovanje (1911):

    Prvi Mednarodni dan žena so praznovali leta 1911 v Avstriji, na Danskem, v Nemčiji in Švici. Več kot milijon žensk in moških se je zbralo na zborovanjih, kjer so zagovarjali pravice žensk do dela, volilne pravice in konca diskriminacije.

  4. Datum praznovanja (1917):

    Od leta 1917 dalje se Mednarodni dan žena praznuje 8. marca. Datum sovpada s stavko v New Yorku leta 1857, ko so ženske prvič stavkale za boljše delovne razmere.

Mednarodni dan žena: Zgodovina in Pomembne Ženske

Najpomembnejše Ženske v Boju za Enakopravnost

  • Emmeline Pankhurst: Britanska sufražetka, ki se je borila za volilno pravico žensk v Združenem kraljestvu. Njeno vodstvo in vztrajnost so pripomogli k temu, da so britanske ženske leta 1918 prvič dobile pravico do glasovanja.
  • Rosa Parks: Ameriška aktivistka, ki je s svojim dejanjem v avtobusu v Montgomeryju leta 1955 sprožila gibanje za državljanske pravice. Njeno odločno zavračanje, da bi se premaknila iz sedeža za belce, je postalo simbol boja proti rasni segregaciji.
  • Malala Yousafzai: Pakistanska aktivistka za pravice deklic do izobraževanja, ki je prejela Nobelovo nagrado za mir. Kljub napadu talibanskih skrajnežev na njen šolski avtobus se je zavzemala za pravico do izobraževanja za vse deklice.
  • Simone de Beauvoir: Francoska filozofinja, pisateljica in feministka, ki je s svojim delom "Drugi spol" raziskovala vlogo žensk v družbi. Njene teorije so pomembno prispevale k razumevanju spolnih razlik in enakosti.
  • Rosa Luxemburg: Poljska marksistična teoretičarka in politična aktivistka, ki je zagovarjala socialno pravičnost in enakost. Njeno delo je vplivalo na razvoj socialističnih idej.

Mednarodni dan žena nas spomni, da je boj za enakopravnost še vedno aktualen. Naj bodo te ženske inspiracija za nadaljnje prizadevanje za boljši svet, kjer so pravice enako dostopne vsem. 🌟

Sufražetka

je označenje za radikalno bojevnico, ki se je zavzemala za politične pravice žensk, predvsem za razširitev splošne volilne pravice (suffrage) tudi na ženske. Izraz se je prvič pojavil v Veliki Britaniji, kjer so se ženske, ki so se borile za volilno pravico, ponosno imenovale sufražetke.

V ZDA so se ženske organizirale že leta 1848 na konvenciji v Seneca Falls, kjer so začele boj za svoje pravice. Sufražetke so pogosto uporabljale tudi radikalne metode, kot so blokade prometa in protesti. Njihova vztrajnost je pripomogla k pridobitvi volilne pravice za ženske v različnih državah


Oznake: