Kako priti iz stanja žrtve

Kako priti iz stanja žrtve

V stanju žrtve se človek odmakne od priložnosti, da bi bil srečen. Prepušča se zameri, jezi in strahu.

Sposobnost postati žrtev je odvisna od značaja, navade odzivanja na situacije.

Vsak zaide v neprijetne okoliščine, a vsak reagira drugače. V istih situacijah se ljudje kažejo drugače.

Če bo ena oseba, ki ostane brez službe, v tem videla nove priložnosti in pokazala svoj potencial, bo druga v paniki in se počutila kot žrtev razmer.

Ali drug primer.
Odnos se je razšel. Ustvarjalec bo menil, da je razmerje zastarelo, žrtev pa, da je bila zapuščena.


To se zgodi, ker se je žrtev navadila na svojo vlogo, se navadila vesti na določen način in se ne zaveda, da obstajajo druge možnosti vedenja.
Če želite prenehati biti žrtev, morate predpisati nov model vedenja - naučiti se gledati na problem širše in poiskati pot iz neprijetne situacije.
Stanje trpečega je prostovoljna vloga, človek sam mora biti mučenik. Ni težko postati srečen; dovolj je razumeti, da vam ni treba trpeti.

Kako se osvoboditi zavesti žrtev

Naslednji nasveti vam bodo pomagali prenehati se pritoževati, ozdraviti se od kompleksa žrtev in ustvariti novo harmonično resničnost. Nehajte kriviti sebe ali druge ljudi.

Ne krivite sebe za situacijo, v kateri ste. Niti tiste okoli vas; še manj pa vi, niste krivi za to, kar se je zgodilo.


Občutek krivde odvzame energijo.

Nihče ni popoln. Vsak ima pravico do napak. Ne obsojajte drugih za to, kar se je zgodilo. Življenje zapravljate za zamere, jezo in jezo. Posledično izgubljate energijo, da bi se spopadli s težavo. Vsak udeleženec v situaciji je imel za vas pomembno vlogo, sami ste to zahtevali na ravni svoje duše. Ne pričakujte, da bodo ljudje izpolnili vaša pričakovanja.  Zahvaljujte se ljudem, da pritiskajo na vaše bolečine in vas tako silijo k boljšemu življenju. In ukrepajte, da spremenite svoje življenje.

Prevzemite odgovornost za svoje življenjein se sami odločite

Zavedite se, da ste samo vi odgovorni za svoje življenje in srečo. V vsaki situaciji, ki se vam je zgodila, je odgovornost na vas. Prav vi ste priznali, da se je situacija razvijala na podoben način. Ne pričakujte, da se bo kdo oglasil in vam pomagal, da se rešite iz težkih okoliščin. Da vam bo nekdo ponudil rešitev, vi pa boste sprejeli pomoč z nasveti in ničesar ne naredili. Vsakič, ko se znajdete v težavah, si postavite vprašanje: Kaj točno sem storil, da bom rešil situacijo in se rešil iz nje?


Nehajte pritegovati pozornost drugih z žalovanjem in samopomilovanjem. Poiščite drug način, če potrebujete takšno pozornost. Naj vas ljudje občudujejo, ko so pozorni, in ne obžalujejo. Ko poveš situacijo, se ne pritožuj, ampak le deli informacije.

Naučite se izražati čustva in se ne pritoževati: »Užaljen sem, jezen«, namesto »Toliko sem storil zanje, oni pa ...«
Tudi dobro počutje lahko delimo, povemo in okužimo druge z dobro voljo. Bodite virusi sreče. Veliko bolj uporaben in prijeten je zase in za tiste okoli sebe.

 

Naučite se najti modrost situacije

Težave so se že zgodile. Imate dve možnosti: ali padete v žrtev ali pa najdete nekaj pozitivnega zase, tudi v najslabšem položaju. Najtežje okoliščine se lahko spremenijo v nekaj dobrega za vas. V težkih situacijah iščite pozitivno.

Ne pozabite, da je vse, kar se vam je zgodilo, primerno in ima svoj globok pomen. Poskusite ga ujeti. Prosite višje sile, naj pokažejo modrost situacije, če je sami ne morete razumeti. Zastavite si vodilna vprašanja, ki vam bodo pomagala najti izhod iz te situacije:
 Zakaj potrebujem to težavo?
 V katero smer se premikati?
 Katere korake narediti, da se približate želenemu rezultatu? 

Živite tukaj in zdaj

Ne živite v preteklosti ali prihodnosti. Če pogledate v prihodnost, v sedanjosti pogrešate nekaj pomembnega zase, saj živite v fantazijah in iluzijah. In zataknete se v preteklosti, prevzamete breme starih dogodkov, kar preprečuje, da bi se hitro in enostavno premaknili naprej. Je kot kovček brez ročaja, ki ga je težko in neprijetno prenašati, vendar ga nikoli ne upate vreči stran. Če se želite pravilno odločiti in iti naprej, morate biti na ravni, tukaj in zdaj.

 

Verjemite vase in v svoje moči

Vse, kar se vam zgodi, ni odvisno od zunanjih okoliščin, je odraz vašega notranjega stanja. Začnite se imeti radi in ceniti izkušnje. Nihče se ne more bolje spoprijeti z vašimi težavami kot vi. 

Ne slepite se

Preusmerite pozornost na kaj drugega. Premišljevanje in hoja v krogih v mislih ne reši problema, temveč le bolj zaide v stanje žrtve. Ne zapravljajte svoje energije za obešanje v negativnih mislih; raje usmerite svojo energijo v reševanje situacije. Pomislite na nekaj, v čemer uživate. Pomagal vam bo izstopiti iz bolečega stanja in vas napolnil z energijo. Ujemite, kje in nad kom se pritožujete ves mesec. Opazujte in ustavite željo, da bi se smilili sebi. Ko končate, boste razumeli in se spomnili samega postopka - kako izstopiti iz stanja žrtve. In ko ga večkrat ponovite, se lahko enostavno naučite, kako preklopiti. Posledično se boste popolnoma prenehali družiti v stanju samopomilovanja. Ujeli ste se v tem stanju - analizirali - ujeli bistvo - dobili modrost, ki jo kaže ta situacija za vas - se nasmehnili in uživali v življenju.

Podatki:
  • Objavljeno:: 06. September 2020 14:29
  • Objavljeno pred: 3 leti
  • Pogledi: 1058

Socialna omrežja